Header Ads

8 martie! Istorie, realitate si fantezie a copilariei!


Imi place sa cred ca dincolo de aparentele impuse de vreme, adevaratele valori continua sa ne ofere lectii importante despre viata, despre dragoste, despre puterea de a lupta pentru un principiu si despre gesturi care nu costa nimic. Este si cazul zilei de 8 martie. E drept ca timpul are puterea de a schimba povestile, de a le da un nou decor si poate chiar o alta semnificatie. Cu toate acestea, noi suntem cei care avem datoria de a spune adevaratele povesti si de a le pastra semnificatia intacta.
In afara de flori, felicitari si cadouri, 8 martie reprezinta o istorie incredibila a femeilor care au depasit barierele sociale, au luptat pentru visele lor, si-au asumat responsabilitatea si consecintele propriilor fapte si au avut curajul a schimba lumea.
Poate ca ar trebui sa le spunem copiilor nostri doua povesti de 8 martie: povestea despre Ziua Mamei si poveste despre Ziua Internationala a Femeii. Doua povesti frumoase cu femei in rol de eroine.
Prima poveste incepe in America de Nord, la inceputul secolului 20 iar personajul principal este Anna Jarvis. Dupa moartea mamei sale in anul 1905, o pacifista care s-a ocupat de  ingrijirea ranitilor in Razboilul Civil si a creat” Mother’s Day Work Clubs” in care se discutau public probleme de natura medicala, Anna Jarvis si-a dorit sa aduca un omagiu mamei sale continuand munca acesteia si totodata sa creeze o zi dedicata „celei care a facut pentru noi mai mult decat oricine pe lume” – mama!
Astfel, trei ani mai tarziu, in urma unei campanii intense, este sarbatorita pentru prima data "Ziua Mamei" in Grafton, West Virginia, orasul natal al Annei. In anul 1910, alte cateva state recunosc aceasta sarbatoare, ca apoi in 1914, presedintele Woodrow Wilson sa semneze proclamatia prin care „Ziua Mamei” devine sarbatoare nationala dedicata omagierii mamelor, si care are loc in cea de-a doua duminica din luna mai. Aceasta sarbatoare a fost preluata si de catre alte state insa data a fost stabilita in functie de alte sarbatori sau obiceiuri, de aceea in Romania ziua mamei este sarbatorita pe data de 8 martie. Asa cum a afirmat de multe ori si Anna ,”Ziua Mamei” reprezinta ziua in care mama este cea mai importanta iar ceea ce trebuie sa facem este simplu: sa-i aratam dragostea si recunostinta noastra.
Cea de-a doua poveste, „Ziua Internationala a Femeii”, este povestea femeilor care lupta, pentru drepturi egale, pentru dreptul la vot  si nu numai. Inca din  1910 este recunoscuta o zi internationala a femeii fara ca aceasta sa fie stabilita intr-o zi anume. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, femeile continua sa militeze pentru propria emancipare si pentru drepturile pe care statul refuza sa le recunoasca.
Atat in Europa cat si in America femeile au dovedit ca au puterea de a se ridica impotriva sistemului si de a lupta pentru ceea ce isi propun. Astfel in anul 1908, 8 martie este declarata „Ziua Internationala a Femeii”.

Cred cu tarie ca realitatea poate crea povesti minunate pentru copii, iar femeile pot intruchipa oricand supereroi. In definitiv, ce copil nu isi doreste sa auda o poveste care nu a mai fost spusa niciodata?! Cu putina imaginatie si un strop de creativitate, ziua de 8 martie ar putea sa devina o poveste frumoasa, nu-i asa?
Ma incanta gandul ca mergand mai departe de explicatiile generale conform carora 8 martie este ziua in care femeile primesc flori si cadouri, copii descopera o alta lume, una in care mama este personajul care face din realitate o fantezie si mai ales....viceversa! :)

No comments