Header Ads

Parfumul Josephine Rance pentru femeia imperiala

   

     Povestile despre Napoleon Bonaparte si numeroasele sale iubiri au facut subiectul a zeci de de articole si documentare pana acum. Dintre toate cuceririle sale, Josephine ramane in istorie drept singura femeie pe care Napoleon a iubit-o cu adevarat.
Parfumul ca si iubirea, nu cunoste timp sau ratiune. El exista pur si simplu, prin si pentru cei care au rabdarea sa-i descopere secretele. Mai mult, parfumul pare sa fie parte importanta din povestea marilor case regale ale lumii.

Napoleon si Josephine - inceputul povestii

In anul 1795, tanarul General Napoleon Bonaparte o cunoaste pe Josephine Beauharnais, o vaduva aristocrata pentru care face o pasiune nebuna.
In ciuda iubirii arzatoare pe care Napoleon i-o declara inca de la inceput prin numeroase scrisori de dragoste si cadouri. Josephine nu pare sa-i impartaseasca setimentele. Ii accepta insa, avansurile devenind amanta sa si, in cele din urma, da curs si cererii in casatorie. Cu timpul, Josephine ajunge sa-l iubeasca si devine omul in care Napoleon are cea mai mare incredere si la sfaturile careia apeleza ori de cate ori se afla in dificultate.
Acesta este inceputul unei relatii de 17 ani care va continua sa ramana speciala chiar si dupa divortul celor doi. Numeroasele aventuri pe care Napoleon le are de-a lungul timpului dar si lipsa unui mostenitor, duc in cele din urma la destramarea casniciei.

Pasiunile comune: baile cu esente aromate si parfumurile

Asemeni tuturor femeilor nobile din acea epoca, Josephine are o mare pasiune pentru baile inmiresmate si parfumuri. Una dintre marile sale placeri era de a se rasfata intr-o baie parfumata cu produsele create de Houbigant. Quelque Fleure, prima esenta multiflorala creata pana atunci este cea aleasa de catre nobila doamna pentru momentele de rasfat.
Josephine prefera notele de trandafir si violeta(favorita si lui Napoleon) care emana frumusete si senzualitate dar si notele exotice precum cele de mosc, vanilie si scortisoara.

Tot Josephine este cea care il introduce pe Napoleon in lumea esentelor parfumate, pentru care, la randul sau, va face o pasiune. Se spune ca acesta prefera parfumurile cu citrice iar printre favoritele sale se numarau Aqua Admirabilis creata de Gian Paolo Feminis(prima colonie create de un parfumier) Si Eau de Cologne de Houbigant pe care o folosea in fiecare luna pentru frictiuni.
O data cu urcarea pe tron, Napoleon avea sa comande parfumuri unice atat pentru el, cat si pentru sotia lui.

Jean Fracoise Rance, parfumierul personal al familiei imperiale

Jean Francoise Race devenit celebru in randul aristocatiei pentru manusile sale parfumate atrage atentia casei imperiale prin creatiile sale cu totul deosebite.
In anul 1795, Rance isi indreapta toata atentia catre realizarea de esente parfumate si in scurt timp devine unul dintre cei mai cautati parfumieri din Franta. Pentru a-si arata profunda admiratie pentru Napoleon, acesta creaza o seria de parfumuri ce il au ca sursa de inspiratei chiar pe Imparat:  L’Eau d’Austerlitz, La Gloire a l’Aigle Francais. Esente moderne si rafinate care vor atrage imediat atentia si recunoasterea lui Napoleon si Josephine.

Parfumurile imperiale: Le Vainqueur si L`Imperatrice

Legenda spune ca inainte de incoronoare, Napoleon a cerut crearea a doua parfumuri speciale, unul pentru el si unul pentru Josephine. Solicitarea pentru parfumuri a venit insotita si de o conditie mai putin obisnuita. Astfel, parfumierului i s-a incredintat misiunea de a crea doua parfumuri care atunci cand se afla impreuna nu aveau voie sa-l puna in umbra sau sa-l domine pe celalalt. Si ca misiunea parfumierului sa fie si mai dificila, impreuna cele doua parfumuri trebuiau sa dea nastere unui alt parfum cu miros unic.

Parfumul creat pentru Napolen avea sa primeasca numele de Le Vainqueur(Invigatorul), iar parfumul pentru Josephine, L`Imperatrice. Pentru a da o nota si mai pretioasa parfumului, acesta a fost oferit Imparatesei intr-o cutie deosebita de portelan de Sèvres.

Parfumul pentru Josephine continea esentele sale preferate, trandafiri, violete dar si mosc. Cronicile spun ca, dupa divort, pentru a se razbuna pe Napoleon, Josephine a parfumat toate camerele castelului cu esenta de mosc iar mirosul acestuia a persistat peste 60 de ani.

In ciudat relatiei lor tumultoase, Napoleon si Josephine au nutrit setimente puternice unul pentru celalalt pana la finalul vietii.

Nou parfum Josephine

In 2005, Jeanne Sandra Rance, stranepoata lui Francois Rance creaz un nou parfum avand ca punct de plecare reteta veche de 200 de ani folosita pentru L`Imperatrice.  O  creatia moderna si rafinata ce pastreaza ceva din fastuozitatea si luxul emanat de parfumul Imparatesei.

Notele de trandafir si mosc, sunt puse in valoare de esentele de ylang ylang, zambila si intregite cu maestrie de aromele intense de coacaze negre, violeta si iris.
Jossephine, Rance este, fara indoiala parfumul femeii moderne care tanjeste dupa romantism si povesti de iubire cu iz regal.
 sursa foto: www.fragrancex.com

No comments