Header Ads

5 carti pe care sa le citesti in noiembrie

Exercitii de echilibru-Tudor Chirila 
Imi place Tudor Chirila,este genul de om care ai vrea sa-ti fie prieten. Degajat ,direct, complicat si de neinteles unerori, calm si pasional,Tudor Chirila are acel ceva pe care unii il numesc magnetism artistic.
Daca citesti putin din ceea ce scrie Tudor Chirila pe blog ( scrie rar dar bine) n-ai  cum sa nu te intorci din cand in cand la el.

Prefata de Catalin Tolontan 


Daca vreti sa-l cunoasteti mai bine pe Tudor Chirila, cititi-i textele adunate in volum. Veti descoperi un scriitor surprinzator, care se exprima cu aceeasi usurinta in proza sau in versuri si ale carui rinduri tradeaza o sensibilitate pe care putini i-o banuiesc. Tudor Chirila scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru si carti, nostalgic despre oameni dragi disparuti, ironic despre locuitorii Romaniei de azi. Mesajul lui? Cel mai important e sa iubesti. Si sa fii liber. 


„Din Grecia in Delta Dunarii si de la fetele copiilor din nisip pina la elogiul amar al risului ca «pedeapsa capitala a romanilor», Tudor alege sa participe la viata prin a fi normal in raport cu oamenii din jur. Textele lui se astern firesc in carte, ca o revansa amicala a literei scrise in fata lumii digitale. Inainte de a fi blogger, inainte de a fi cintaret, inainte de a fi actor, Tudor Chirila a fost un copil care adormea cu paginile cartii inghesuite in coltul pernei. Nu lectura l-a invatat, desigur, sa traiasca nestingherit si egal cu el, dar poate ca acele carti ale copilariei l-au impins sa ne picure alfabetul albastru de cerneala al unei vieti libere.” (Catalin Tolontan)

Timpul iubirilor perfecte-Tiago Rebelo
O carte despre iubire si puterea de a infrunta toate obstacolele pentru a fi cu persoana iubita.

Descrierea oficiala: La sfârÅŸitul secolului al XIX-lea, în anii tumultuoÅŸi de după Ultimatumul britanic, Coroana portugheză se confrunta, atât în regat, cât ÅŸi în colonii, cu o serie de crize politice, sociale ÅŸi militare, care aveau să ducă la prăbuÅŸirea monarhiei constituÅ£ionale. ÃŽn aceste vremuri tulburi, locotenentul Carlos Montanha, militar tânăr, curajos ÅŸi ambiÅ£ios, este detaÅŸat în inima Angolei, unde triburile indigene începuseră să se răzvrătească, profitând de slăbiciunile armatei portugheze. Aici, Carlos o întâlneÅŸte pe Leonor, fiica nonconformistă ÅŸi încântătoare a colonelului Carvalho, ÅŸi între cei doi se aprinde o pasiune mistuitoare, pe care nu o va putea stinge niciunul dintre nenumăratele obstacole care le vor apărea în cale.









Un motan pe nume Bob-James Bowen
O poveste emotionanta, comica si plina de intamplari pe care autorul le poveste intr-o maniera simpla si personala. O prietenie atipica dintre autor si motanul Bob. 
Prezentarea oficiala:In primavara anului 2007, James Bowen gaseste intr-un adapost un motan portocaliu ranit; are grija de el, il boteaza Bob, iar cind acesta se insanatoseste, se asteapta sa nu-l mai vada vreodata. Cei doi vor deveni insa prieteni nedespartiti. Intervievat de jurnalistul Gary Jenkins, James Bowen isi spune povestea si astfel apare, in 2010, romanul autobiografic Un motan pe nume Bob, devenit bestseller si tradus in aproape treizeci de limbi. Cartea emotioneaza prin felul in care doua fiinte – un barbat si un pisoi – se gasesc una pe cealalta si reusesc sa-si redea speranta in viitor. Plina de umor, curaj si determinare, povestea inteligentului Bob descrie lumea celor care traiesc la limita supravietuirii si vorbeste despre decadere si singuratate, invinse atunci cind preocuparea fata de fericirea altcuiva devine un motiv pentru a-ti schimba in bine viata.
„Un motan pe nume Bob este o autobiografie-bestseller ce ne ofera povestea emotionanta a unei prietenii, dar si o imagine a vietii pe strazile londoneze. O pisica ratacita in nordul Londrei care, daca ar fi personaj de film, ar avea toate sansele sa ajunga pe culmile gloriei si sa sparga recordul de audienta in cinematografe.” (The Times)

Femei fara barbati-Shahrnush Parsipur
O carte considerata de  critici o capodopera a literaturii contemporante si care asemeni personajelor sale a fost victima a  cenzurii iraniene.
Prezentarea oficiala: Femei fara barbati urmareste destinele intretesute a cinci femei care ajung sa traiasca laolalta intr-o gradina din apropierea Teheranului. Cele cinci, printre care se numara o prostituata, o femeie instarita de virsta mijlocie si o profesoara, ajung sa ilustreze voci ale femeilor din societatea iraniana contemporana confruntate cu discriminarea generata de gindirea traditionalista si dogmatica. Farrokhlagha, proprietara gradinii magice, si-a ucis accidental sotul tiran. Mounes, necasatorita desi are 38 de ani, a fost atacata si ucisa de propriul frate. Gradina in care se regasesc cele cinci personaje reprezinta pentru ele un spatiu al izolarii si al libertatii, in care se refugiaza de realitate, dezvaluind astfel chipuri ale oprimarii la care sint supuse femeile din Iran.







Fiica lui Hokusai-Katherine Govier
Aparuta in primavara acestui an cartea a reusit in scurt timp sa devina un bestseller international. Cu toate ca foarte multi au privit cu suspsiciune romanul istoric scris de autoarea canadiana Katherine Govier, aceasta a incercat sa se detaseze si sa construiasca tipologia personajelor intr-o maniera personala fara a ignora adevarul istoric.
Prezentarea oficiala: In ultimii ani de viata, lovit de paralizie si aproape incapabil sa mai tina pensula in mana, Hokusai e ajutat sa picteze de fiica sa, Oei, multe dintre creatiile lui tarzii apartinandu-i de fapt acesteia, spun istoricii artei. Astfel, in spatele aprecierii si recunoasterii generale de care se bucura opera maestrului japonez, autor al celebrului Val de la Kanagawa sau al celor 36 de privelisti ale Muntelui Fuji, se scrie povestea unei vieti neimplinite, a unei pictorite de talent, cu un stil propriu, sfasiata intre dragostea si veneratia fata de tatal ei, pasiunea de a picta, dar si constiinta propriei valori. Fara sa se complaca intr-o existenta banala si cenusie, Oei isi va trai cu aceeasi intensitate destinul artistic, povestile de iubire si prietenia de-o viata cu Shino, datorita careia va patrunde in culisele Yoshiwarei, cartierul placerilor, si va cunoaste viata plina de tristete, violenta si privatiuni a gheiselor si curtezanelor. Urmarit pas cu pas, de la copilaria fascinanta alaturi de un tata care ii insufla pasiunea pentru pictura, pana la moartea survenita din pricina invidiei discipolilor lui Hokusai, destinul lui Oei e infatisat intr-o naratiune de mare forta, plina de culoare, evocand adesea arta maestrului japonez.


No comments