Header Ads

De ce ne parfumam?


 Stare de bine. De la  betisoare si lumanari parfumate pana la produsele de ingrijire si parfumuri  suntem condusi in alegerile noastre de arome. De ce alegem o nota florala in schimbul uneia  orientale? De ce preferam parfumurile delicate si discrete vara si pe cele puternice  iarna?

Fiecare dintre aceste alegeri are la baza un motiv bine intemeiat. Fie ca suntem constienti sau nu atunci cand alegem un parfum ne lasam purtati de senzatii, de amintiri si de ceea ce ne confera o stare de de bine, de confort, de placere. Cineva spunea la un moment dat ca principalul rol al unui parfum este acela de a ne face fericiti!


sursa foto
Niciodata alegerea unui parfum nu este intamplatoare si in functie de stare sau de situatie facem din  parfum un confident si un partener de incredere.

 Atat pentru femei si ca si pentru barbati, parfumul reprezinta de foarte multe ori arma secreta in  ritualul seductiei. De-a lungul timpului, femeile au testat efectul magnetizant pe care parfumurile il au asupra barbatilor si nu au dat niciodata gres.

De la Cleopatra si pana in prezent, femeile au apelat la esente pentru a seduce sau pentru a-si accentua farmecele.  De exemplu, se cunoaste faptul ca parfumul  frumoasei Cleopatra  era compus din vin, miere, henna,  smirna, lemn de trandafir, trestie mirositoare, boabe de enupar, macris, crocus si diverse radacini( conform lui Plutarh).

Esente puternice si atragatoare unite intr-un parfum care-i completa frumusetea si o facea irezistibila in fata barbatilor. Acest preparat se numea "kiphe".

De asemenea, Cleopatra folosesa foarte multe plante aromatice si uleiuri  in preparatele mentite sa-i ingrijeasca pielea. Pe langa atentia deosebita acordata propriului trup, Cleopatra cerea supusilor sa puna flori in incaperile palatului, sa se arda tamaie si sa se foloseasca uleiuri aromate menite sa  improspateze.

Momente de evadare. Fie ca  vorbim de un parfum, de o baie relaxanta in care am pus cateva picaturi din uleiul preferat sau  de un masaj intr-un cadru special, aromele sunt cele care ne poarta intr-un taram al relaxarii si al seninatatii.
Cand folosim parfumul preferat, inevitabil ne plasam intr-un spatiu al confortului, departe de micile neplaceri cotidiene si de stres.
Unicitate. Vrem sau nu sa recunoastem, fiecare dintre noi isi doreste sa fie unic, sa fie recunoscut de ceilalti, sa fie admirat. Un parfum bine ales are capacitatea de a spori stima de sine si increderea. De foarte  multe ori alegerea unui parfum poate fi tradusa raportandu-ne la un eveniment, o stare sau chiar o persoana.
In aceasta industrie a aromelor sofisticate ,Franta ramane cea mai mare producatoare de parfumuri si esente.Tot odata si una dintre cele mai mari tari care exporta esente, mai ales din renumita zona Grass.

Foarte putin stiu ca la un moment dat Romania ocupa unul din locurile fruntase in materie de export al esentelor folosite in parfumerie si industria cosmetica.  Din 2005 pe piata din Romania au patruns parfumurile El Divino ( www.el-divino.ro). Acestea reprezinta un proiect romanesc care isi propune sa ofere produse de calitate folosind esente frantuzesti.  Sloganul companie este: " Un lux accesibil"  iar publicul tinta este reprezentat de  cei care isi doresc un parfum care sa-i defineasca.
Voi incerca in curand sa revin cu un articol despre povestea acestor parfumuri.










No comments