Header Ads

Cine este Malala?

  De la inmanarea premiului, Malala Yousafzai, este tanara care a castigat Premiul Nobel pentru Pace 2014. O adolescenta de numai 16 ani care gandesti asemeni unui adult care a trait deja o viata plina. Povestea Malalei a facut inconjurul lumii si a impresionat prin modul in care aceasta a ales sa lupte pentru dreptul fetelor musulmane de a invatat.


Protestele pasnice duse de aceasta pentru dreptul la educatie au atras atentia si astfel a ajuns sa fie considerata cea mai tanara persoana nominalizata vreodata la Premiul Nobel.

Pentru ca a luptat pentru dreptul ei de a merge la scoala, Malala aproape ca a platit cu viata cand in data de 9 octombrie 2012 a fost impuscata in cap de la mica distanta in timp ce se intorcea de la scoala cu autobuzul scolii. Si toate acestea pentru ca facea parte din grupul celor care protestau impotriva talibanilor, pentru dreptul la educatie.

Dupa accident nimeni nu i-a mai dat nici o sansa Malalei, starea ei erau mult prea grava.
Cu toate acestea, tanara a luptat si si-a revenit in mod incredibil. Cazul ei a atras atentia internationala iar persoane cu influenta au intervenit ca tanara pakistaneza sa primeasca toate ingrijirile medicale de care avea nevoie.

Astfel, a ajuns in Marea Britanie ,unde a fost posibila salvarea ei.

 Malala a continuat  lupta pentu educatie ajungand astfel sa tina discursuri in sediile ONU de la New York.
"Eu sunt Malala" o carte despre o alta lume, o realitate socanta, o cultura cu totul diferita de a noastra si o mentalitate( cea a talibanilor) pe care oricat ai incerca sa o intelegi depaseste cu mult orice logica.




No comments