Header Ads

Biutiful- un film al trairilor intense

Biutiful este  capodopera cinematografica a regizorului Alejandro Gonzales Inarritu ,  axata pe  drama personala a lui Uxbal(  personaj interpretat de Javier Bardem). 
Un film captivant, surprinzator si imprevizibil  care nu te lasa nici o secunda sa anticipezi urmatoare scena.
Intr-un cartier sarac  al frumoasei Barcelona, intr-o lume zbuciumata care lupta pentru supravietuire se deruleaza povestea dramatica lui Uxbal.
 Inca de la inceputul filmului  este prezentata lumea in care Uxbal traieste, o lume a contrastelor si a  trairilor extreme.
O lume in care realitate se impleteste cu moartea-Uxbal  are capacitatea de a comunica cu mortii iar adesea este solicitat de rudele celor decedati pentru a-i ajuta  sa treaca mai usor in lumea de dincolo.
Pentru a asigura un trai decent celor doi copii ,Uxbal este implicat intr-o serie de activitati ilegale. Acesta face contrabanda cu produse contracute de catre chinezii pe care el ii introduce ilegal in Spania. Produsele sunt vandute pe piata neagra de catre imigrantii sengalezi. Lucrurile se complica in momentul in care senegalezii sunt arestati si amenintati cu deportarea iar chinezii mor intr-un accident pentru care Uxbal se simte direct responsabil. Pe langa toate acestea, Uxbal  primeste cumplita  veste ca este grav bolnav si ca mai are putin de trait.
Pe parcursul filmului Uxbal se transforma  dintr-un barbat puternic, sigur pe el care are puterea sa-i incurajeze  pe cei din jur intr-un barbat care nu cauta altceva decat sa se impace cu soarta.
Trairile personajului sunt tot mai puternice cu cat se apropie de final. Grija pentru  viitorul copiilor sai neputinta de  a schimba ceva  si acceptarea inevitabilului il macina in fiecare clipa pana la final.
Regizorul Alejandro Gonzales Inarritu explică la Cannes mesajul lui Biutiful:
"Chiar dacă întunericul pare să se fi instalat pretutindeni, Biutiful oferă nişte note de speranţă. Aş spune că e cel mai optimist film al meu. Uxbal e un personaj luminos. El investeste mult în a-şi organiza propria viaţă, în a-şi ajuta copii, în a iubi pe alţii. Filmul e, de asemenea, un eseu pe tema intimităţii. În epoca Internetului şi a reţelelor sociale, intimitatea este o provocare"

No comments