Header Ads

Amante si Regine-Benedetta Craveri

 Cartea "Amante si Regine" scrisa de criticul istoric de origine italiana  Benedetta Craveri reprezinta o incursiune extraordinara in culisele Frantei de altadata. Intr-o perioada in care femeile  nu erau mai mult decat monede de schimb care serveau scopurilor masculine dar mai ales celor politice, regine, principese si chiar curtezane au demonstrat ca folosind armele potrivite( nu intodeauna corecte) pot schimba lucrurile.
In cartea sa  Benedetta Craveri ne povesteste viata reginelor si amantelor de la curtea Frantei, de la Caterina de Medici la Maria Antoaneta.


Un documentar bine scris in care urmand o ordine cronologica, autoarea ne introduce in viata unei tari a carei baza era construita pe aliante si interese politice.

Astfel, cartea incepe cu povestea tinerei florentine Caterina de Medici care la varsta de paisprezece ani  devine sotia  ducelui de Orleans. Casatoria acestora are loc pe data de 12 octombrie 1533, la  Marsilia.  Mostenitoarea unei familii de bancheri, cu o zestre substantiala ,Caterina de Medici ajunge la curtea Frantei pentru a servi intereselor politice ale unchiului sau Clement al VII-lea, care prin aceasta alianta nu mai depindea integral de bunavoina lui Carol  al V-lea.

Fiecare personaj din istoria Frantei primeste in aceasta carte un capitol astfel putem descoperii  pe rand povestile fiecarei regine si amante, fara a pune in umbra alte personaje importante precum regi si persoane politice.

Modul in care autoarea alege sa ne povesteasca despre istoria acestor femeie face din cartea o lectura placuta in ciuda cantitatii foarte mare de informatii si date istorice. 

Interese politice, tradari, crime, povesti de dragoste, suferinte si transformari surprinzatoare, lux, opulenta si desfrau, toate acestea apar in cartea "Amante si Regine".





No comments