Header Ads

Usile marocane vazute prin obiectivul unui pasionat de fotografie-Daniel Nadler


Ma fascineaza cultura si arta araba de cand ma stiu. De aceea profit de orice ocazie pentru a promova lume si cultura araba cu tot ce are ea mai frumos de oferit  celor care sunt dispusi sa cunoasca si o alta fata a acestui taram indepartat.

Arta araba impresioneaza prin culori si tehnici dar si prin maiestria  de care au dat dovada artistii.


Arhitectura marocana este una dintre cele mai frumoase din lume si  imbina intr-un stil unic formele, culorile si spatiile, reusind fara prea mare efort sa transforme orice vizitator necunoscator intr-un indragostit fascinat de Maroc.

De la strazile inguste si paralele, strabatute de localnici si zeci de vizitatori din Fes pana la palatele somptuoase si moscheele superbe din Marrakech,  orasele Marocului  fac din acesta un spatiu al contrastelor.

 Aici, Orientul si Occidentul se intalnesc pentru a savura un ceai de menta cand soarele devine stapanul suprem si tot aici petrec pe ritmuri orientale pana in zori de zi. O lume privita cu suspiciune  pentru ca e prea amabila cu vizitatorii si prea aspra cu localnicii.

Un spatiu in care regulile  sunt sfinte iar incalcarea lor se pedepseste prea aspru.
Si cu toata acestea, dincolo de priviri asunse de valuri de matase si ziduri inalte este o lume atragatoare, misterioasa si provocatoare.

In constructiile marocane, usa joaca un rol esential.  Aceasta nu este doar un element de decor care delimiteaza  spatiile, care apara interiorul de exterior si ofera siguranta si confort. Dimpotriva, usile  marocane sunt ca o marturie despre casa careia ii apartin si despre stapanul acesteia.

 Atentia acordata usilor si elementelor decorative ce inconjora usa si cele care se gasesc pe acestea fac din usile marocane adevarate piese de arta.  

Fotograful Daniel Nadler in numeroasele sale calatorii a fotografiat aceste usi marocane.


























No comments